zadania na 2
marta: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna o długości 18 tworzy z płaszczyzną
podstawy kąt o mierze 60°. oblicz wysokość bryły,długość krawędzi podstawy oraz długość
wysokości ściany bocznej
2 kwi 19:07
Alkain: wysokość
9
2+h
2=18
2
h
2=324−81
h
2=243
h=
√243
h=9
√3
podstawa
a
√2=18
a=9
√2
wysokość ściany bocznej:
18
2=4,5
√22+H
2
324−40,5=H
2
H
2=283,5
H=
√283,5 − nie chce mi się tego liczyć

Jak czegoś nie rozumiesz pytaj.
2 kwi 19:24
Beti:
H − wysokość ostrosłupa
H = 9√2
d − przekątna podstawy
d = 18
d = a
√2 −−> gdzie
a − krawędź podstawy
a
√2 = 18
a = 9√2
h − wysokość ściany bocznej
h
2 = 324 − 40,5 = 283,5
2 kwi 19:33