FIZYKA
Techniczna: FIZYKA. Pomoże mi ktoś z fizyki to zaraz dodam zadanie. Proszę, jutro sprawdzian.
2 kwi 18:56
MQ: Spróbuję
2 kwi 18:58
MQ: Spróbuję
2 kwi 18:58
Techniczna: Dziękuję ślicznie
2 kwi 19:00
Techniczna: Pies ma 0,7 m długości (bez ogona). Jego przednie łapy znajdują się w odległości 0,1 m za
nosem, a jego środek ciężkości jest 0,2 m przed tylnymi łapami. Azorek waży 20 kg. Z jaką siłą
podłoga działa na jego przednie, a z jaką na tylne łapy, gdy trzyma on kość w zębach
(dokładnie pod nosem); kość waży 2 kg.
2 kwi 19:04
Techniczna: To jest drugi podpunkt. W pierwszym podpunkcie trzeba była obliczyć to samo, ale pies nie
trzymał wtedy jeszcze kości. Mam wskazówkę, że w drugim podpunkcie najpierw trzeba obliczyć
nowy środek ciężkości.
2 kwi 19:06
Techniczna: Pierwszy podpunkt mam zrobiony.
2 kwi 19:06
MQ: A tylne łapy gdzie ma? Na końcu? Ogon waży?
2 kwi 19:08
Techniczna: I jak, potrafisz mi pomoc ?
2 kwi 19:10
Techniczna: Ogona nie uwzględniamy
2 kwi 19:11
Techniczna: Mogę zrobić rysunek. Chcesz ?
2 kwi 19:11
MQ: Zrób
2 kwi 19:12
Techniczna:
2 kwi 19:13
MQ: Odległość starego środka ciężkości od nosa 0,5m
r1*2kg=r2*20kg
10r1=r2
r1+r2=0,5m
11r1=5m
r1=0,5/11m
Wg mnie śr. ciężkości przesunie się w stronę nosa o 5/110 m
2 kwi 19:23
Techniczna: r1*2kg=r2*20kg
skąd ten zapis ?
2 kwi 19:26
MQ: wzór na środek ciężkości dwóch mas
Bierze się to z konieczności zerowania momentu obrotowego.
2 kwi 19:29
Techniczna: Aha. Co za r2 podstawiłeś ?
2 kwi 19:33
MQ: Ups! był błąd w wyliczeniu, powinno być:
10r2=r1
i w konsekwencji:
r2=0,5/11m
ale wniosek był dobry: środek ciężkości przesunie się o 5/110m w stronę nosa, czyli od nosa
będzie w odległości 5−5/110 m
2 kwi 19:36
Techniczna: Dlaczego za r1 podstawiłeś 0,5 m ( wiem, ze to odległość starego środka cięż. od nosa, ale
dlaczego tak ?) ?
2 kwi 19:40
MQ: Nie za r1 tylko r1+r2
Masę całego psa można traktować jak skupiona w środku ciężkości.
Masz więc dwie masy:m1 −− kości i m2 −− psa
Srodka masy szukasz z równości m1*r1=m2*r2
Wiesz, że stary środek masy jest oddalony od nosa (i kości) o 0,5 m, czyli r1+r2=0,5m
Z wielkości mas dostałąś, że r1=10r2, czyli 10r2+r2=0,5
czyli 11r2=0,5m
2 kwi 19:48
Techniczna: Dziękuję. I co dalej ?
2 kwi 19:53
MQ: No i teraz tak samo jak w 1 podpunkcie, tyle że masz inny ciężar = 22 kg i inne położenie
środka ciężkości.
2 kwi 19:56
Techniczna: Spróbuję rozwiązać dalej sama. Jak coś to mogę tu pisać do ciebie ?
2 kwi 20:02
2 kwi 20:02