pole obszaru
pepek:

y=ln(x+1) , x=0, y=2
oblicz pole obszaru,
2 kwi 18:38
Krzysiek: granice całkowania: jedną już masz daną: x=0
a drugą wyliczysz porównując 2 krzywe:
y=2
y=ln(x+1)
czyli: x=e2 −1 =b
następnie pole między tymi krzywymi będzie:
∫0b (2−ln(x+1)) dx
2 kwi 18:45
pepek: i jak taka calke potraktowac? czesci czy podstawienie?
2 kwi 18:47
pepek: i jak taka calke potraktowac? czesci czy podstawienie?
2 kwi 18:47
Krzysiek: przez części
2 kwi 18:49
pepek: zaraz podam wynik, sprawdz czy dobrze
2 kwi 18:49
2 kwi 18:50