trygonometria
help: | | 3sinα−4cosα | |
kąt alfa jest kątem ostrym oraz tgα=45 oblicz wartość wyrażenia |
| |
| | 2sinα | |
jak to rozwiązać? czy można tu przyjąć trójkąt prostokątny? jeśli tak to sprawa wydaje się być
prosta ale raczej chyba nie można tak zrobić bo w treści zadania nie ma mowy o żadnym
trójkącie...
2 kwi 18:26
help: proszę o pomoc
2 kwi 18:43
Kiwi : ja już proszę od 2 godzin ale pomyślę zaraz nad Twoim daj mi chwilkę
2 kwi 18:43
Kiwi : na początek podnieś całe wyrażenie do kwadratu
2 kwi 18:44
Kiwi : potem wyciągnić w liczniku sinus przed nawias
2 kwi 18:45
help: będę próbować.
2 kwi 19:19
Aga1: Można obliczać z trójkąta prostokątnego lub
| 3sinα−4c0sα | | 3sinα | | 4cosα | | 3 | | 3 | | 5 | |
| = |
| − |
| = |
| −2ctgα= |
| −2* |
| = |
| 2sinα | | 2sinα | | 2sinα | | 2 | | 2 | | 4 | |
3 kwi 23:05