Prosze o pomoc Funkcja!
barto: Proszę o pomoc! Funkcja y= −3x2 + a − 27 nie ma miejsc zerowych dla:
a) a (−nieskończoność; −18) u (18; +nieskończoność)
b) a<18
c) a>27
d) a<27
2 kwi 18:20
Czesław Klott: Aby nie było miejsc zerowych to Δ<0
a2−4*(−3)*(−27)<0
2 kwi 18:23
Monika: −3x2+a−27=0
−3x2=−a+27
x2= −−13a − 9
−13a−9<0
−13(a+27)<0
2 kwi 18:26
barto: to wychodzi z tego
a2 +12*(−27)<0
a2 −96<0
a2 < 96
a< √96
kurcze nie rozumiem.. czyli jaka odp?
2 kwi 18:30
ow: −3 x2 +a −27=0 ⇔ x2 − (a−27)/3 =0 ,
gdy a−27<0; to wtedy x2 − (a−27)/3 >0
a więc x2 − (a−27)/3≠0 a więc nie ma miesjce zerowe⇔a −27<0⇔a<27
2 kwi 18:37
Czesław Klott: Ile jest 12*27=?
2 kwi 18:44
barto: sory pomyłka czyli odp to a<18?
2 kwi 18:47
ow: jeśli nie rozumiesz pierwsze rozwiązanie.
To równanie nie ma miejsca zerowego kiedy Δ<0 ⇔ 0− 4(−3) (a−27)<0⇔ a−27<0⇔a<27
2 kwi 18:48
Czesław Klott: a2 +12*(−27)<0
a2 − 324<0
(a+18)*(a−18)<0
a∊(−18;18)
2 kwi 18:48
asdf: nie

a
2 + 325 < 0
Δ = ...
x
1 = ..
x
2 = ...
a > 0
2 kwi 18:49
ow: koledzy zanim cokolwiek piszecie , to zastanawiajcie się bo prowadzicie troche zamieszanie
u osoby potrzebujący pomoc
2 kwi 18:50
Czesław Klott: Δ=b2 − 4*a*c
W zadaniu
b=a
a= −3
c= −27
Δ=a2 −4*(−3)*(−27)<0
2 kwi 18:55
asdf: tak

masz racje
2 kwi 18:56
asdf: Ja tylko rozwiązałem ostatnią nierówność, nie czytałem zadania..ale to mnie nie uspr.
@czesław
b = a

od kiedy

2 kwi 18:57
Techniczna: Potrafi ktoś pomóc z fizyki ?
2 kwi 18:58
asdf: @techniczna z tym nie do mnie

@czesław
a = −3
b = 0
c = −27 + a
2 kwi 18:59
Techniczna: Dobra, rozumiem
2 kwi 19:00
ow: wzór na Δ nie jest poprawny uprowadzony.
Δ = (współczynnik x)2 − 4 ( współczynnik x2) (wyraz wolny)
A tutaj :
współczynnik x = 0 .
współczynnik x2 = −3 .
wyraz wolny = a−27
a więc Δ=0−4(−3) (a−27)Δ<0 ⇔ a−27<0 stąd a<27
2 kwi 19:01
asdf: @ow
Masz 100% racji
2 kwi 19:02