baza i wymiar
siemanko: Niech e
i dla i=1,...,n będą elementami bazy standardowej K
n. Znaleźć wymiar i bazę
podprzestrzeni rozpiętej przez wektory e
i+e
j dla 1≤i,j≤n, i≠j, jeśli
a) K=Q
b) K=Z
2
jak to uczynić o co tu kaman i gdzie znalezc mozna znalezc wytlumaczenie łopatologiczne takich
zagadnień łasnie jak wymiar, baza przestrzeń, poprzestrzen....za wszelkie z tych informacji
bede ogromnie wdzieczny gdyz szukam dniami i nocami i czarna magia
2 kwi 17:54
siemanko: pomoze ktos?
2 kwi 18:29
siemanko: hmmm
2 kwi 19:38
siemanko: to jak wie kto?
3 kwi 01:28
Godzio:
Baza to maksymalna ilość wektorów liniowo niezależnych, tzn. takich, który każdy z osobna nie
można przedstawić za pomocą kombinacji liniowej pozostałych
Wymiar to ilość elementów w bazie (czyli ilość wektorów l. niezależnych)
Podprzestrzeń to taki podzbiór, w których muszą zachodzić dwa warunki, mianowicie:
α * u ∊ U dla u ∊ U i α ∊ K
u + v ∊ U dla u,v∊U
Suma wektorów z podprzestrzeni ma do niej należeć, oraz skalar razy dowolny wektor ma również
należeć, wtedy mówimy o podprzestrzeni
3 kwi 01:43
b.: Baza to maksymalna ilość wektorów −> Baza to maksymalny zbiór wektorów
3 kwi 09:14