Działania na wyrażeniach wymiernych.
kamila: wykonaj działania, podaj odpowiednie załozenia:
| 2x−8 | | 3x−16 | |
| − |
| |
| x2−8x+16 | | 2x2−32 | |
2 kwi 17:35
asdf: założenia x2 − 8x + 16 ≠ 0
liczysz x1 oraz x2, tak samo w drugim
Żeby wykonać te działane musi być wspólny mianownik (x2 −8x + 16)(2x2 − 32)
Powodzenia
2 kwi 17:40
kamila: a czy nie mozna pierwszego mianownika rozpisać do (x−4)
2 a drugiego do 2(x−4)(x+4), ja tak
zrobiłam, ale nie wiem jak potem utworzyć wspolny mianownik, bo tam jest nawias do kwadratu...
2 kwi 17:48
Czesław Klott: Zał: x2−8x+16 nie=0 i 2x2−32 nie=0
x2−8x+16=(x−4)2
2x2−32=2(x2−16)=2(x−4)(x+4)
[(2x−8)*2*(x+4)−(3x−16)*(x−4)]/[2*(x+4)*(x−4)2] = ....
2 kwi 17:49
kamila: też tak robiłam i mi nie wyszło...
2 kwi 18:00
asdf: zaraz rozpiszę
2 kwi 18:01
kamila: ja juz tyle razy to rozpisywałam i dalej mi nie wychodzi...
2 kwi 18:12
asdf:
| 2x − 8 | | 2(x − 4) | | 2 | |
| = |
| = >>>>>>>> |
| <<<<<<<<< |
| x2 − 8x + 16 | | (x − 4)2 | | x − 4 | |
| 3x− 16 | | 3x − 16 | |
| = >>>>>>>>>>>>>> |
| <<<<<<<<<<<< |
| 2x2 − 32 | | 2(x − 4)(x + 4) | |
| 2 | | 3x − 16 | |
| − |
| = |
| x − 4 | | 2(x − 4)(x + 4) | |
| 2 | | 2(x + 4) | | 4(x + 4) | |
| * |
| = >>>> |
| <<<<<<<< |
| x − 4 | | 2(x + 4) | | 2(x − 4)(x + 4) | |
| 4(x + 4) | | 3x − 16 | |
| − |
| = |
| 2(x − 4)(x + 4) | | 2(x − 4)(x + 4) | |
| 4x + 16 − 3x + 16 | | x + 32 | |
| = |
| |
| 2(x − 4)(x + 4) | | 2(x − 4)(x + 4) | |
D = R \ {−4;4}
Masz odpowiedź do tego zadani może?
2 kwi 18:21
kamila: sa odpowiedzi i twoje rozwiązanie idealnie sie z nimi pokrywa!

nie wiem dlaczego mi to nie wychodziło....
2 kwi 18:26
asdf: 
No widzisz

Powodzenia życzę
2 kwi 18:28
kamila: Dzięki! jeśli chodzi o matematykę to bardzo się przyda
2 kwi 18:30
27 wrz 21:07
Gosia: pomocy

pilne
27 wrz 21:07