prawd
Kamil: Mam 3 kostki z liczbami od 1 do 6
Prawdopodobienstwo ze wyrzuce na kazdej kostce inna liczbe oczek wynosi ? ?
POmoCY
2 kwi 17:34
Kamil: wychodzi mi 16/216, ale nie wiem czy to dobrze zrobilem , rozpisalem sobie wszystkie mozliwe
rzuty, ale moglo mi cos umknac
2 kwi 17:35
asdf: 1,2,3,4,5,6
1,2,3,4,5
1,2,3,4
6 * 5 * 4 = 120
2 kwi 17:35
asdf: ale nie wiem czy to dobrze jest bo słaby jestem z prw.
2 kwi 17:36
Kamil: tak ,tylko ze chyba ty uwzgledniles kolejnosc czyli u ciebie moze byc tak 1,2,3 3,2,1
2 kwi 17:36
asdf: ja na to tak patrze:
na pierwszym może wyskoczyć 1,2,3,4,5,6 < sześć możliwości
na drugim może wyskoczyć 1,2,3,4,5 < 5 możliwości
na trzecim może wyskoczyć 1,2,3,4 < 4 możliwości
,np.
na 1 miejscu wyskakuje 1,2,3,4,5,6
na drugim może wyskoczyć już tylko 1,2,3,5,6, ja wybieram 6
na trzecim mogą wyskoczyć reszta, czyli 1,2,3,5
2 kwi 17:39
Kamil: omgfff noo jooooooo
nie znasz zadania, bo jeszcze w zdaniu jest napisane ze rzucam 100razy kostka, ale to chyba nic
nie zmienia , prawdopodobienstwo bedzie takie same nawet jesli bedziemy rzucac 10000razy
chyba... dobrze mowie czy nie ?
2 kwi 17:41
asdf: Ω będzie inna i zdarzenie P(A) też będzie inne
2 kwi 17:43
Kamil: to tylko omega bedzie sie zmieniala ?
2 kwi 17:46
asdf: nie, jak 100 razy to będzie:
| | 6! | |
P(A) = |
| , mi się tak zdaje, ale pisałem jak wyżej, z prw. słaby jestem  |
| | 6100 | |
2 kwi 17:49
Kamil: cos chyba nie tak
6!=720
| | 720 | |
P(A) = |
| WTF  |
| | 600 | |
2 kwi 17:50
asdf: to jest do potęgi
2 kwi 17:51
asdf: 6100
2 kwi 17:52
Kamil: oojjjjj

sorry

dziwnie tak wyglada jakos
2 kwi 17:52