Asia: Równanie trygonometryczne: nie wiem czy dobrze zrobiłam
sinx + cosx=1 dla x∈<0, 2π>
wyniki wyszły mi: x=0, x=3π/2, x=2π
12 maj 22:51
margolcia: sinx +sin(90-x)=1
tu uzywasz wzoru na sumę funkcji trygometrycznych
12 maj 23:12
Artur: 0 , π/2 , 2π
13 maj 00:31
Asia: robiłam to graficznie, ale nie wiem czy wykres 1-cosx jest poprawny. Narysowałam
cosinusoidę od punktu (0,0), a nie (0,1) - to dobrze? a jak nie, to jaki wykres być
powinien ?
13 maj 09:21
grusz: sinα + cosα = 1
więc
sinα + sin(90-α) = 1
Wzór na sumę sinusów i już
13 maj 09:45
Asia: dochodzę do 2sin45cos(x-45)=1 - a jak stąd wyliczyć x ?
13 maj 11:24
margolcia: sin45=√2/2
√2*cos(x-45)=1
czyli cos(x-45)=0
x=pi/2 +kpi
13 maj 11:32
margolcia: Asia rozumiesz?
13 maj 11:35
Asia: już wiem. dzięki za pomoc.
13 maj 11:46
margolcia: tam ma nie byc cos(x-45)=0 a cos(x-45)= √2/2
wiec x=pi/2 itd
wybacz za pomyłkę
13 maj 12:27