ciag arytmetyczny
dawid: Wyrazami ciągu arytmetycznego (an) są kolejne liczby naturalne, które przy dzieleniu przez 7
dają resztę 3. Oblicz dwudziesty wyraz tego ciągu, jeśli a10=66
2 kwi 17:08
asdf: an = 7n + 3
2 kwi 17:11
kk: ciag arytmetyczny Wyrazami ciągu arytmetycznego (an) są kolejne liczby naturalne, które przy
dzieleniu przez 7
dają resztę 3. Oblicz dwudziesty wyraz tego ciągu, jeśli a10=66
19 lut 11:16
pigor: ..., np. tak :
a
1=0*7+3= 3 i a
10=66 ⇒ a
1+9r= 66 ⇔ 3+9r= 66 ⇒
⇔ 9r=63 ⇔
r=7 (do czego mogliśmy dojść bez danego wyrazu),
a więc
a20= a
1+19r= 3+19*7= 3+133=
136 − szukany wyraz . ...
19 lut 13:01