Nie wiem jak się za to zabrać
Kiwi : Wiedząc, że P(AnB)=P(A)*P(B) dowiedz, że
| | P(AnB) | | P(AnB) | |
P(AuB)=1−P(A')*P(B') oraz |
| − |
| =P(B')−P(A') |
| | P(B) | | P(A) | |
2 kwi 16:44
Krzysiek: L=P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B) =P(A)+P(B)−P(A)P(B)
P=1−(1−P(A))(1−P(B))=L
2 kwi 17:05
Kiwi : Dziękuję za 1 część, a wiesz może jak zrobić drugi przykład?
2 kwi 17:14
Krzysiek: przecież drugi to od razu wychodzi...
2 kwi 17:23
Kiwi : jednak nie rozumiem ostatniego zapisu, skąd się wzięła nagle 1
2 kwi 17:25
Kiwi : i drugi niestety mi od razu nie wychodzi
2 kwi 17:27
Kiwi : drugi mi wyszedł, ale nie wiem skąd ta 1 w pierwszym
2 kwi 17:30
Kiwi : dlaczego napisałeś, że P(A)+P(B)=1?
2 kwi 17:35
Krzysiek: w 1)
L−oznacza lewą stronę równości
P− prawą
P=1−P(A')P(B')
i wiemy, że: P(A')=1−P(A)
2 kwi 17:37
2 kwi 17:38
Kiwi : nie mogę jeszcze tego pojąć

mam z tym problem
2 kwi 17:42
Kiwi : już rozumiem
2 kwi 17:53