.
Adaś: cześć! mam zadanie na jutro: Pan Jan dostaje 1800 zł miesięcznie, za to kupił: córce
rower(550zł), dla syna spodnie( 120zł), żonie kupił kosmetyki za 80 zł oraz oddał trzem osoba
po 74 zł. Rachunki pana Jana, które ma zapłacić wynoszą 750zł. Czy panu Jankowi starczy na
zapłacenie rachunków?
2 kwi 16:21
Monka: 550 + 120 + 80 + 74 + 74 + 74 + 750 = 1722
1722 < 1800
Odp. starczy
2 kwi 16:24
asdf: 1800 − pensja miesięcna
550 − rower
120 − spodnie
80 − kosmetyki
74 * 3 = 222 − kasa dla ziomkali
750 − rachunki
suma wszystkiego prócz "rachunki" oraz "pensja" = 972 zł
Jak wyda pieniądze na "prócz rachunków" to zostanie mu 1800 − 972 = 828
828 > 750
ODP. Starczy mu hajsu
P.S Jak żona dorzuci 2 zł to kupi jej drugi komplet perfum
2 kwi 16:26
Krystian: W czas poświęcony na przepisanie tutaj tego zadania, zrobiłbyś je chyba ze trzy razy, wystarczy
przeczytać treść zadania a nie z góry zakładać, że się nie umie. po zadaniu wnioskuję że to
pierwsza klasa podstawówki!
2 kwi 16:26
Adaś: a mój kolega powiedział, że nie starczy. Dziękuję bardzo za pomoc.
2 kwi 16:28
asdf: Krystian, przynajmniej poćwiczył pisanie na klawiaturze

To też mu się przyda

2 kwi 16:29