PRAWDOPODOBIEŃSTWO
MIJA: Ze zbioru liczb trzycyfrowych podzielnych przez 5 i mniejszych od 200 wybieramy losowo jedną
liczbę.Jakie jest prawdopodobieństwo,że będzie to liczba podzielna przez 10.
Potrzebne jest mi rozwiązanie na jutro ,odpowiedz to jedna druga
Bęnde bardzo wdzięczna jeśli ktoś mi to zrobi
2 kwi 16:04
MIJA: Prosze
2 kwi 16:13
asdf:
Ω = {100, 105, 110....195, 200}
Ω = 20
P(A) = 10
P(A) = {100,110,120...200}
2 kwi 16:22
Dżojs: *korekta
Ω=20 ale 200 nie należy do zbioru
ponieważ, ≤200
23 wrz 00:54
Janek191:
Ω = { 100,105,110, ..., 190, 195 }
I Ω I = 20
A = { 100,110,120,130, ..., 190 }
I A I = 10
więc
========================
23 wrz 08:15