wymierne.
euklides:
Nie wychodzi mi. no nie wychodzi.
2 kwi 16:03
asdf: a teraz?
pomnóż na krzyż

wszystko na lewo i porównaj do 0

delta i masz odp
2 kwi 16:05
asdf:
albo grupowaniem:
3x
3 − 7x
2 − 7x + 3 = 0
3(x
3 + 1) − 7(x
2 + x) = 0
3(x
3 + 1
3) − 7x(x + 1) = 0
3
(x + 1)(x
2 − x + 1) − 7x
(x + 1) = 0
[3(x
2 − x + 1)(−7)] (x + 1) = 0 <<< TUTAJ TAK MOŻNA

[−21(x
2 − x + 1)](x + 1) = 0
(−21x
2 + 21x −21)(x + 1) = 0
Δ < 0
ODP To x = −1
2 kwi 16:13
2 kwi 16:17
JJ:
| | 7x−3 | |
a można tak |
| =x2 / * 3x−7 |
| | 3x−7 | |
7x−3=3x
3−7x
2
−3x3 +7x2+7x−3=0
2 kwi 16:20
asdf: jeżeli to pytanie to odp: tak.
2 kwi 16:28
Saizou : hej asdf ma pytanie, bo jeżeli zaznaczam klatki w flashu i klikam create motoin tween to
powinna pojawić się taka strzałka? a u mnie jej nie ma i ruch nie jest automatycznie dorabiany
i moje pytanie czy wiesz jak z tym sobie poradzić?
2 kwi 16:31
euklides: asdf 4 linijka: a co zrobiłeś z x przy 7x?
2 kwi 16:31
asdf: − 7x
2 − 7x = − 7x(x +
1)
SAIZOU Ja nie bawię się we flashu, więc nie pomogę
2 kwi 16:33
Saizou : oj szkoda będę musiał pomęczyć kogoś innego

ale dzięki za chęci
2 kwi 16:34
JJ: skoro tak to nasze odpowiedzi się będą różnić bo chyba tam mały błąd się Ci wkradł ... chciałem
Ci to pokazać zmieniając kolor czcionki ...
2 kwi 16:35
asdf: −3x
3 + 7x
2 + 7x − 3= 0
−3(x
3 + 1) + 7x(x + 1) = 0
@JJ
ale później jak wymnożysz to będziesz i tak mieć −21, więc to jest to samo

Na 80% jestem
pewny bo to na 'OKO'
2 kwi 16:38
euklides: JJ − podziel wszystko przez −1 to wyjdzie jak u asdf a wynik powinien wyjść ten sam.
asdf − nie chodzi o to. chodzi o :
3(x + 1)(x2 − x + 1) −7x(x + 1) = 0
[3(x2 − x + 1)( −7)] (x + 1) = 0
i konkretnie o ten x.
2 kwi 16:39
asdf: a no

zgubiłem

, zaraz spróbuję to zrobić

ale można tak robić ta? bo nie jestem pewien
czy można robić takie działanie
2 kwi 16:44
asdf: no to jest x = 0 oraz x = −1
coś źle chyba
2 kwi 16:48
euklides: ani ja.. dlatego wrzuciłem to zadanie tutaj.
2 kwi 16:48
asdf: | | 7 | |
A nie! chyba dobrze  D = R \ {0 −−− zapomniałem o prawej stronie, |
| } |
| | 3 | |
więc odp: x = 0 nie należy do dziedziny czyli odpada
2 kwi 16:49
asdf: | | 7 | |
A nie! chyba dobrze  D = R \ {0 −−− zapomniałem o prawej stronie, |
| } |
| | 3 | |
więc odp: x = 0 nie należy do dziedziny czyli odpada
2 kwi 16:49
asdf: pasuje z odpowiedzią?
2 kwi 16:56
euklides: nie mam odpowiedzi do tego zadania.
2 kwi 17:04
aaa: Df
3x−7≠0
3x≠7
x≠7/3
7x−3=x2(3x−7)
3x3−7x2−7x+3=0
w(−1)=−3−7+7+3=0
Teraz schemat Hornera
3 −7 −7 3
−1 3 −10 3 0
W(x)=(x+1)(3x2−10x+3)
Δ=100−36=64
√Δ=8
x1=(10−8)/6=1/3
x2=(10+8)/6=3
Odp: x=−1 lub x=1/3 lub x=3
2 kwi 19:29