pomocy.
molek2: pomocy! Obwód trójkąta prostokątnego jest równy 60. Długości boków trójkąta tworzą ciąg
geometryczny.Oblicz sumę długości trzech wysokości trójkąta oraz długości środkowej
poprowadzonej do przeciwprostokątnej.
2 kwi 15:33
molek2: 
2 kwi 15:46
asdf: a
1 + a
2 + a
3 = 60
a
1 + a
1 * q + a
1 * q
2 = 60
a
1(1 + q + q
2) = 60
| | 60 − a1 | |
q = |
| * (1 + q)−1 |
| | a1 | |
i co dalej? tw. pitagorasa itd? czy gdzieś błąd jest

?
2 kwi 15:55
asdf:
2 kwi 16:01
molek2: ja nie wiem, wiec ci nie pomoge...
2 kwi 16:06