pomocy!
jjjaaa: Oblicz dla jakiej wartości x wartość wyrażenia 5x − 4 jest 2 razy mniejsza
od 3x + 1
2 kwi 15:18
konrad: 5x−4=(3x+1)/2
2 kwi 15:18
asdf: ale coś mam wene

2(5x − 4) = 3x + 1
10x − 8 = 3x + 1
7x = −7
x = −1
2 kwi 15:19
jjjaaa: 2(5x−4) = 3x+1
10x−8 = 3x+1
7x=9
x=9/7

czy na pewno
2 kwi 15:21
jjjaaa: 1+8=9 a nie −7
2 kwi 15:21
Czesław Klott: 2(5x − 4) < 3x + 1
10x − 8 < 3x + 1
7x < −7
x < −1
To jest nierówność a nie równanie ...
2 kwi 15:23
Czesław Klott: jjjaaa masz rację
2 kwi 15:24
asdf: sorry bląd..
7x = 9
2 kwi 15:27
jjjaaa: to w sumie juz nie wiem czy ma byc równanie czy nierównosc?
2 kwi 15:31
asdf: to jest równość
2 kwi 15:37