Rozwiąż równanie
Siedem:
W odpowiedziach twierdzą, że ma być x=0, ale niestety za nic nie chce mi tak wyjść.
2 kwi 15:12
Patryk: D=R{−3}
2x2+7x+3=1(x+3)⇔
2x2+6x=0
z tego masz x=0 i x=−3
no i −3 odpada
2 kwi 15:15
Basia:
D: R\{−3}
2x2+7x+3 = x+3
2x2 + 6x = 0
2x(x+3)=0
x=0 lub x= −3 (ale −3∉D więc odpada)
odp: x=0
2 kwi 15:16
asdf: D = R \ {−3}
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | x + 3 | |
przeniosłem odrazu 1 na lewą stronę i zamieniłem na |
| |
| | x + 3 | |
| 2x2 + 7x + 3 | | x + 3 | |
| − |
| = 0 |
| x + 3 | | x + 3 | |
2x
2 + 6x = 0
2x(x + 3) = 0
2x = 0 oraz x + 3 = 0, x = −3 << NIE NALEŻY DO DZIEDZINY
x = 0 << NALEŻY DO DZIEDZINY
2 kwi 15:17
Siedem: Dziękuje Wam, teraz już wiem co robiłam nie tak.
2 kwi 15:25