wyrazenia
justyna: | 4x2−10 | | 6x2−15 | |
| : |
| prosze o rozpisanie tego po kolei. chce to zrozumiec |
| x−3y | | 2x2−18y2 | |
2 kwi 14:52
justyna: prosze
2 kwi 15:09
ventura:
2 kwi 15:19
asdf: | 4x2 − 10 | | 2x2 − 18y2 | |
| * |
| = |
| x − 3y | | 6x2 − 15 | |
| (4x2 − 10)(2x2 − 18y2) | |
| = |
| (x − 3y)(6x2 − 15) | |
| (4x2 − 10)(2x2 − 18y2) | |
| = |
| (x − 3y)32(4x2 − 10) | |
| | 3 | | 2(x2 − 9y) | |
U{2x2 − 18y2}{ |
| (x − 3y) = |
| = |
| | 2 | | 32(x − 3y) | |
| 2(x − 3y)(x + 3y) | | 2(x + 3y) | |
| = |
| = ......... |
| 32(x − 3y) | | 32 | |
2 kwi 15:32
asdf: | 2(x + 3y) | | 2 | | 4(x + 3y) | | 4 | |
| * |
| = |
| = |
| ( x + 3y) zgadza się z odp  |
| 1 | | 3 | | 3 | | 3 | |
2 kwi 15:33
asdf: druga linijka od dołu powinna wyglądać tak:
| 2x2 − 18y2 | | 2(x2 − 9y2) | |
| = |
| = ..... |
| 32(x − 3y) | | 32(x − 3y) | |
2 kwi 15:35
justyna: odpowiedz mi taka sama wyszła jak tobie. tylko teraz mam pytanie jak tu dziedzine zapisac?
2 kwi 15:36
asdf: | | 1 | |
x − 3y ≠ 0 ⇔ x ≠ 3y oraz y ≠ |
| x |
| | 3 | |
| | 15 | | √15 | |
6x2 − 15 ≠ 0 ⇔ x2 ≠ |
| ⇔ x ≠ |
| |
| | 6 | | √6 | |
I tutaj jak? 2 warunki dla d od y oraz d od x?
2 kwi 15:40
justyna: no własnie pytam. mi sie wydaje ze dwa warunki
2 kwi 15:41
asdf: Po co Ci było po kolei to rozpisywać skoro masz taką samą odpowiedź?
2 kwi 15:42
2 kwi 15:42
asdf: mi się wydaje, że to tak powinno być:
D
x = R \ U{3y, U{
√15{
√6}
2 kwi 15:43
asdf: 6x
2 − 15 ≠ 0 ,przerzucasz 'wiadome' na prawo, dzielisz na 6 (jak grześki

) i robisz
√
2 kwi 15:44
asdf: 
ten edytor
2 kwi 15:45
justyna: a mogłbys to policzyc przez Δ bo mi inaczej wyszło
2 kwi 15:48
asdf: co Ci wyszło inaczej?

6x
2 − 15 ≠ 0
Δ = 360
√Δ = 6
√10 << tak?
| | −6√10 | |
x1 = |
| = U{√10{2} |
| | −12 | |
2 kwi 15:54
justyna: no czyli miejsca zerowe sa inne niz podałes wczesniej
2 kwi 15:55
asdf: | | √15 | | √10 | | √15 | |
no tak  , zapomniałem dać drugi przypadek − |
| , bo |
| = |
| |
| | √6 | | 2 | | √6 | |
2 kwi 15:59
asdf: więc jak Ci wyszło

?
2 kwi 16:04
justyna: z ta 10 to
2 kwi 16:08
asdf: czyli to samo, jak pisałem
2 kwi 16:09