pomocy :/
potrzebuje pomocy: | | n | |
oblicz: lim→∞ (1+ |
| )2n+1 |
| | n2 +1 | |
2 kwi 14:43
Czesław Klott: Po podzieleniu licznika i mianownika przez n otrzymasz 1/(n+1/n)
przy n−>∞ 1/n −>0 , to 1/(n+0) też −>0
wobec tego lim −> 1
2 kwi 14:49
Basia:
| n | | n | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| n2+1 | | n(n+1n) | | n+1n | |
podstawiam:
m = n+
1n
2n+1=2(n+
1n) −
2n+1
i mam
lim
m→+∞ (1+
1m)
2m+1−2n =
lim
m→+∞ [(1+
1m)
m]
2*lim
m,n→+∞ (1+
1m)
1−2n =
e
2*1
1 = e
2
2 kwi 14:55
Basia:
Czesław 1∞ to symbol nieoznaczony
2 kwi 15:02