wyrazenia wymierne
ventura: | 15ab2 | | 25b2 | |
| : |
| jak to po kolei zrobic? |
| 2a | | 3a2 | |
2 kwi 14:14
Aga1: Pierwszy ułamek mnożymy przez odwrotność drugiego , gdy a≠0 i b≠0
Skróć
2 kwi 14:19
ventura: | | 9a2 | |
chce zobaczyc czy mi dobry wynik wyjdzie |
| ? |
| | 10 | |
2 kwi 14:21
Aga1: Taki wynik.
2 kwi 14:29
ventura: | | 8a2b5 | | 2a4 | | 20b2 | |
a z tego |
| : |
| to |
| ? |
| | 15ab2 | | 25b2 | | 3a3 | |
2 kwi 14:33
ventura: pomozcie
2 kwi 14:42
ventura:
2 kwi 14:48
2 kwi 14:52
ventura: a tu sie nie pisze zadnego ze x∊R i cos dalej nie?
2 kwi 14:54
asdf: | 200a2b7 | | 20b5 | |
| = |
| mi tak wychodzi  |
| 30a5b2 | | 3a3 | |
2 kwi 14:56
Aga1: Dziedzina taka jak w pierwszym przykładzie: a≠0 i b≠0
2 kwi 14:56
ventura: no wiem ale jak zapisujemy ta dziedzine?
2 kwi 14:59
asdf: D = R \ {0}
2 kwi 15:05
ventura: a jak jest y ≠0 i x ≠0 x=5 x=7 to x∊R\{0,5,7} i y∊R\{0} ?
2 kwi 15:14
ventura: x−3y≠0 to ile to?
2 kwi 15:25