ciag geometryczny
firek: ciąg geometryczny
Dany jest ciąg geometryczny. Wiedząc że a1 = 3/8 oraz S3 = 49/24 oblicz q
Bardzo proszę o pomoc z góry wielkie dzięki
pozdrawiam
2 kwi 13:20
Przewiduje pokój:
w czym problem ?
2 kwi 13:24
firek: no nie wiem jak to zrobić nie wiem jak obliczyć ile wynosi q3 pomozcie
2 kwi 13:29
Przewiduje pokój: podstawiasz.
W liczniku korzystasz ze wzoru skróconego mnożenia :
a
3 − b
3 = (a−b)(a
2 + ab + b
2) i ci się skraca.
Później to już zwykłe równanie kwadratowe.
2 kwi 13:34
firek: dzięki bardzo serdeczne naprade dzięki
2 kwi 13:36