rozwiąż nierówności
firek: Bardzo prosze o pilna pomoc
2−3x / 4x+1 >0
1/ x−3 > 1 / x+2
2 kwi 13:16
Jacol S: 2/(4x+1)−3x/(4x+1)>0
2/(4x+1)>3x/(4x+1)
2*(4x+1)>(4x+1)*3x
8x+2>12x2+3x
−12x2+8x−3x+2>0
−12x2+5x+2=0
Δ=25+4*2*12
Δ=121
√Δ=11
x1=(−5−11)/−24=16/−24=2/3
x2=(−5+11)/−24=6/−24=−1/4
Wartość a jest ujemna, zatem ramiona paraboli są skierowane na dól. Rozwiązanie nierówności:
(2−3x)/(4x+1)>0 ⇔x∊(−1/4, 2/3)
2 kwi 14:32
FIREK: dzięki piękne pozdrawiam FIREK
2 kwi 14:55
Aga1: (2−3x)(4x+1)>0
−3x+2=0 lub 4x+1=0
i odp. zgadza się(ale ile krócej)
2 kwi 15:03
firek: wow aga szacun
3 kwi 09:47