całka nieoznaczona
patrycja: ∫arccosxdx = | f = arccosx f' = −1/√1−x2 g = x g' = 1 |
korzystając ze wzoru fg − ∫f'*g mamy
xarccosx − ∫ −1/√1−x2 * x dx = xarccosx + ∫1/√1−x2 * xdx wykonując po raz kolejny ten
wzór znów dochodzę do postaci ∫arccosxdx , mógły mi to ktoś wytłumaczyć?
2 kwi 13:13
Monika: ∫1/√1−x2
podstaw parametr t= 1−x2
czyli dt = −2x dx
Dalej powinnaś dać radę
2 kwi 13:19
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | |
przecież ∫ |
| dx ≠ arccosx  |
| | 1−x2 | |
2 kwi 13:26
patrycja: tak tak już mam

t= −x
2 +1
dt = −2xdx
−1/2 dt = xdx
∫1/√1−x2 * x dx = ∫−1\2dt\
√t = −1\2∫dt/
√t = −1\2∫ t
−1\2*dt = −1\2 * 2 t
1\2 = −t
1\2
= −
√t= −
√1−x2 
dołączając do góry mamy
∫arccosx = xarccosx −
√1−x2
2 kwi 13:28
Artur z miasta Neptuna:
znaczy się:
| | 1 | |
∫ |
| dx ≠ arccos x .... bo to przecież jest arcsinx |
| | √1−x2 | |
| | −1 | |
∫ |
| dx = arccos x  |
| | √1−x2 | |
a po drugie −−− źle podstawiłaś
| | −1 | |
∫arccosxdx = xarccosx − ∫ x |
| dx |
| | √1−x2 | |
2 kwi 13:28
patrycja: wyciągnęłam minus przed całkę kolego
2 kwi 13:30
patrycja: a o x nie zapomniałam
2 kwi 13:31
Artur z miasta Neptuna:
wiem że wyciągnęłaś ... ja tego 'x' na końcu nie zauważyłem

(dotyczy ostatniej linijki)
2 kwi 13:31
patrycja: tak też myślałam

moje umiejętności pisania za pomocą tych symboli są trochę ubogie
2 kwi 13:32
patrycja: przy okazji może pomożecie mi z tym przykładem : ∫x*3
x dx

?
2 kwi 13:36
Artur z miasta Neptuna:
przez części

u = x .... v' = 3
x
| | 1 | |
u' = 1 .... v = ∫3x dx = |
| 3x .... jeżeli mnie pamięć nie myli |
| | ln 3 | |
2 kwi 13:50
Artur z miasta Neptuna:
tak ... bo: (ax)' = ax * ln a ... warto wzór ten pamiętać, czasami się przydaje
2 kwi 13:51
patrycja: ∫x*3
x dx = | f=3x f'= 3xln3 g=1\2x
1\2 g' = x prawda?
2 kwi 13:55
patrycja: i potem mamy fg − ∫f'*g
2 kwi 13:55
Artur z miasta Neptuna:
patrycją −−− z tego zapisu za cholerę nie wiem co napisałaś
2 kwi 13:56
patrycja: xD
2 kwi 13:56
Artur z miasta Neptuna:
nieee ... przez części się robi zawsze po to by zniwelować jedną z funkcji ... w tym przypadku
'x'
| | 1 | |
co Ci da jeżeli otrzymasz 'coś' − ∫ |
| x 2 ln33 x dx  jest jeszcze gorzej niż było  |
| | 2 | |
podstaw tak jak napisałem
2 kwi 13:58
Artur z miasta Neptuna:
bo w tym momencie będzie, że:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫x3x dx = x |
| 3x − ∫1* |
| 3x dx = x |
| 3x − |
| ∫3x dx = |
| | ln 3 | | ln 3 | | ln 3 | | ln 3 | |
| | 1 | | 1 | |
= x |
| 3x − |
| 3x |
| | ln 3 | | ln 3 * ln 3 | |
2 kwi 13:59
Artur z miasta Neptuna:
+ c ; gdzie c∊R
2 kwi 14:00
patrycja: bo mamy wzór f(x)*g(x) − ∫f(x)' * g(x)
funkcja f(x) = 3
x bo jej pochodną jest 3
xln3

dlatego g(x)' jest nasz x po funkcją z której powstał jest
12x
1\2

<− nie umiem zapisać
ułamka w potędze
2 kwi 14:00
patrycja: ook

zaraz to obadam
2 kwi 14:01
patrycja: oo super racja
2 kwi 14:06
patrycja: ∫x*tg2xdx
2 kwi 14:39