nie mogę rozgryźć tożsamości....
mariola: | 1+tgα−tg2 | | 1 | |
| = |
| |
| cos2α+sin2α | | cos2α | |
2 kwi 12:18
MQ: cos2α=cos2α−sin2α
Podstaw sobie, to ci się znacznie uprości
2 kwi 12:24
Artur z miasta Neptuna:
bo coś masz źle:
| | sinx | | sin2x | | cos2x + sinxcosx | |
1 + tg − tg2 = 1 + |
| − |
| = |
| |
| | cosx | | cos2x | | cos2x | |
więc:
| | cos2x + sinxcosx | | 1 | |
L = |
| * |
| |
| | cos2x + sin2x | | cos2x | |
aby L=P to cosx = sinx co nie jest prawdą dla dowolnego x
2 kwi 12:29
pigor: ... bo nie jest po prostu tożsamością (równością prawdziwą dla ∀α ),
albo źle przepisana . ... skądś

i tyle
2 kwi 12:29
mariola: a co z licznikiem?
2 kwi 12:31
mariola: dzięki za pomoc
2 kwi 12:32
MQ: Co wy tak komplikujecie?
Wychodzi:
| 1+tgα−tg2α | | 1 | |
| = |
|
|
| cos2α | | cos2α | |
czyli:
Stąd:
cosα≠0
oraz
tgα=0 lub tgα=1
2 kwi 12:47
Artur z miasta Neptuna:
MQ −−−− czyli: sinα=cosα ⋁ sinα=0 (to rozwiązanie zgubiłem)
tak czy siak −−− nie jest to tożsamość
2 kwi 13:08
MQ: @Artur −−− Aaa! Rozumiem cię teraz! Nie doczytałem, że mariola raczyła napisać
tożsamość i cię to lekko spieniło!
2 kwi 13:14