witam ;0)
cukierek30: ZAD 1
Wyznacz pierwiastki wielomianu W(x)=(4x2−1)(x+3)2(x2−4)
ZAD 2
Dla jakiej wartosci parametru a wielomian W jest wielomianem stopnia trzeciego:
W(X)=(a2−5a−6)x3+3ax2−4x+6a
ZAD 3
Rozłóż wielomian na czynniki
W(x)=3x5+12x3
ZAD 4
Rozłóż wielomian na czynniki: W(x)=x3−x2−9x+9
2 kwi 10:49
cześć: zad1
rozkladamy wielomian na czynniki (2x−1)(2x+1)(x2+6x+9)(x−2)(x+2) i sprawdzamy jakie ma
pierwiastki
2 kwi 13:00
cześć: zad4
x3−x2−9x+9=x2(x−1)−9(x−1)=(x−1)(x2−9)=(x−1)(x−3)(x+3)
2 kwi 13:03
Artur z miasta Neptuna:
3)
3x5 + 12x3 = 3x3(x2 + 4)
2 kwi 13:06
Monika: zad 2
Wielomian jest stopnia trzeciego, gdy wyrażenie stojące przed x3 będzie różne od zera.
Tak więc:
a2 − 5a −6 ≠0
(a−6)(a+1)≠0
a≠6 i a≠−1
2 kwi 13:10
Monika: zad 2
Wielomian ten można rozłożyc jeszcze bardziej:
(2x−1)(2x+1)(x2+6x+9)(x−2)(x+2) =(2x−1)(2x+1)(x+3)2 (x−2)(x+2)
Pierwiastkami wielomianu są więc x∊{−3, −2, −1/2, 1/2, 2}
2 kwi 13:13
cukierek30: dziekuje ;0)
2 kwi 13:15