Asia: Równanie wykładnicze:
3x-1 - 3x-2 = 26/9
12 maj 22:17
tt: 3x*1/3 -3x*1/9=26/9
3x=t
1/3t-1/9t=26/9
2/9t=26/9
t=26/9*9/2
t=13
3x=13
log33x=log313
xlog33=log313
nie wiem,czy dobrze przepisalas przykład,bo wychodzą jakies dziwne liczby...
12 maj 22:30
Asia: Mi wychodzi dokładnie to samo, ale przykład jest poprawnie przepisany. Może błąd tkwi w
przykładzie...
12 maj 22:36
margolcia: a jaki jest wynik taki x=log313?
12 maj 22:40
Asia: Nie mam odpowiedzi na te zadanie.
12 maj 22:46
mati : mi takze wyszlo x=log3 13
13 maj 09:45