!!!
jjjaaa: punkt m=(3,√3−5) nalezy do okregu stycznego do osi oy w punkcie k=(0,−5). wyznacz rownanie tego
okregu.
2 kwi 10:44
Skipper:
... Środek okręgu S=(x
s, −5)
punkty m jak i k spełniają równanie okręgu
Układ równań ... −
2 kwi 10:59
pigor: ... otóż, np. tak : z równania okręgu (*)
(x−a)2+(y−b)2=r2 , gdzie z warunków
zadania
S=(a,b)=(a,−5) i r=a i punkt m=(3,
√3−5)∊ do okręgu, więc z (*) :
(3−a)
2+(
√3−5+5)
2=a
2 ⇔ 9−6a+a
2+3−a
2=0 ⇔ 6a=12 ⇔
a=2 , zatem
S=(2,−5)
i
r=2 , a wtedy równanie (*) okręgu przyjmie postać :
(x−2)2+(y+5)2=4 . ...
2 kwi 11:44