..Pomocy
Black :

wyznacz wartosc funkcji trygonometrycznych kąta α korzystając z rysunku
2 kwi 10:43
a_a: tam jest kąt ostry

ała ....
2 kwi 10:58
black: tak
2 kwi 11:00
a_a: no ja widze dwa proste kąty .....
2 kwi 11:01
a_a: x = 3
2 kwi 11:06
black: tam jest kat α
2 kwi 11:06
a_a: i ma 30 wiem wiem
2 kwi 11:28
a_a: tylko troche dziwne bo jak x=3 to 2x=6 i jest nie za ciekawie bo wychodzi trójkąt rownoramienny
...
i ten kat prosty juz nie pasuje wiec cos jest nie tak z tresia zadania ...
2 kwi 11:30
MQ: A niby skąd ci tam wyszło x=3?
x2+4x2=36
5x2=36
x2=36/5
x=6/√5
2 kwi 11:37
black: to ja już się pogubiłam
2 kwi 11:39
MQ: No, masz trójkąt prostokątny.
Tw. Pitagorasa: suma kwadratów przyprostokatnych równa się kwadratowi przeciwprostokatnej.
Funkcje trygonometryczne wyznaczasz z definicji:
sinα = przyprostokątna przeciwległa/przeciwprostokatna
cosα = przyprostokątna przyległa/przeciwprostokatna
tgα = przyprostokątna przeciwległa/przyprostokątna przyległa
ctgα = przyprostokątna przyległa/przyprostokątna przeciwległa
2 kwi 11:45