Oblicz o ile procent obniżano cenę sukienki
Gosiaaczek: Cenę sukienki obniżano dwukrotnie, za każdym razem o ten sam procent. W wyniku tych obniżek
cena sukienki ze 100 zł spadła do 96,04zł. Oblicz o ile procent za każdym razem obniżano cenę
sukienki.
2 kwi 10:36
MQ: (1−p)*(1−p)*100zł=96,04zł
Wynik = p*100%
2 kwi 11:49
pigor: ... np. ....

tak : niech
x%=? − szukany
procent , to z warunków zadania :
(100−x)% *(100−x)% *100 = 96,04 ⇔ (100−x)
2% = 96,04 ⇔ (100−x)
2 = 9604 ⇒
⇒ 100−x = 98 ⇔
x = 2 − szukany procent . ...
2 kwi 11:57