pomocy ;0)
cukierek30: W ciągu arytmetycznym dane są; a3=5;a6=20. Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu.
2 kwi 10:22
a_a:
a6=a3+a2
20 = 5 + a2
15=a2
a1=a3−a2
a1= 5 −a2
a1= 5 − 15
a1= − 1 0
ale nie wiem czy db
2 kwi 10:52
a_a: Wzorem na obliczanie ilorazu ciągu geometrycznego jest An+1/An. An w tym wypadku oznacza dany
wyraz ciągu, który znamy. W trudniejszych zadaniach można wyciągać iloraz ciągu także poprzez
obliczanie jego wyrazów za pomocą wzoru: An = A1 · qn − 1.
2 kwi 10:55
a_a: moze ktos sprawdzic ?
2 kwi 10:57
cukierek30: dzieki.wlasnie nie rozumiem o co chodzi z tym ilorazem ciagu arytmetycznego
2 kwi 11:06
a_a: wiesz lepiej zeby ktoś to jeszcze spr
2 kwi 11:07
2 kwi 11:12
a_a: up
2 kwi 11:41
a_a: up
2 kwi 12:37
a_a: up
2 kwi 14:27
asdf: a3 = 5
a__6 = 20
klamra
a1 + 2r = 5
a1 + 5r = 20
odejmujemy, i zostaje
−3r = −15
r = 5
a1 + 2r = 5
a1 + 10 = 5
a1 = −5
zgadza się?
2 kwi 14:30
Aga1: W ciągu arytmetycznym jest pojęcie różnicy ciągu (r), a w geometrycznym iloraz ciągu(q)
a3+3r=a6
a1+rr=a3
Po podstawieniu r=5, a1=−5.
Zgadza się ostatni wpis.
2 kwi 14:35
Aga1: Powinno być w drugim równaniu a1+2r=a3
2 kwi 14:36