Oblicz współrzędne przeciecia wykresow funkcji (pilne)
Carlunia94: Proszę o pomoc: mam pewne zadanie, za które dostałam 0 punktów a chociaż gdyby mi coś zaliczyła
i dostała 1 pkt to dostałabym ocene− 2 a nie 1.

tak więc: Oblicz współrzędne punktów
przecięcia wykresów funkcji: y= x
2− 2x−3 y= x+1 .
Zrobiłam to tak:
najpierw: x
w=
−b2a = 1
f(−1)= (−1)
2 −2* (−1) −3= 0
f(0)= 0
2 −2*0−3= −3
f(1)= 1
2 −2*1−3= 1−2−3=4
f(2)= −3
f(3) =0
i potem w tabelce: x −1 0 1 2 3
y 0 −3 −4 −3 0
i druga: y= x+1
x −1 0 1
y 0 1 2
potem napisałam tylko, że przecinają się w x=−1 i x= −2 ,dlatego że juz żadnego porządnego
rysunku nie zdążyłam zrobić. Czy tutaj wszystko jest źle? myślałam, że dobrze robie ,nie mogę
dostac za to choć jednego punktu?
brat:
To jakaś masakra, co wyrabia Carlunia, a robienie tabelki to już szczyt głupoty.
Wystarczyło rozwiązać układ równań.
| ⎧ | y = x2 − 2x − 3 | |
| ⎩ | y = x + 1 |
|
x
2 − 2x − 3 = x + 1
x
2 − 3x − 4 = 0 itd.