wartość bezwzględna
euklides: Wyrażenie ||x|+1| dla x < 0 jest równe:
Proszę, niech ktoś to wytłumaczy, proszę!
1 kwi 22:07
Aga1: IxI=−x, gdy x<0
IIxI+1I=IxI+1=−x+1
1 kwi 22:10
Eta:
dla x<0 opuszczając pierwszy moduł ( zmieniamy znak
i następnie opuszczając drugi moduł nie zmieniamy znaku
||x|+1|= | −x+1| = −x+1
1 kwi 22:11
Marcuh: Takie zadanie trzeba rozwiązywać "od środka", tzn.:
Po pierwsze, skoro x<0, to |x|=−x, więc po tym kroku otrzymujesz: ||x|+1|=|−x+1|.
Teraz, na podstawie założenia, że x<0, musimy określić znak wyrażenia pod wartością
bezwzględną.
Robimy to w ten sposób:
x<0/*(−1)
−x>0/+1
−x+1>1
A jako, że wartość wyrażenia określamy za pomocą znaku (co zrobiliśmy także poprzednio) skoro,
−x+1>1 to także −x+1>0, tak więc opuszczamy wartość bezwzględną bez zmiany znaku. Końcowa
odpowiedź to ||x|+1|=−x+1, dla x>0
1 kwi 22:15
Eta:
"pierwszy moduł" ( od środka
1 kwi 22:19