dla jakich wartości
Mira: dla jakich wartości nierówność zachodzi dla każdego x ∊ R?
| | x2 + x + 1 | |
a) |
| < 0 |
| | −x2 +mx −9 | |
Mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać to zadanie?
1 kwi 22:07
Jack:
wsk. Przyjrzyj się licznikom obu wyrażeń (a propos wartości jakie przyjmują). Następnie
wywnioskuj coś na temat mianowników.
1 kwi 22:10
Mira: Nic mi to nie mówi...
1 kwi 22:16
Mila: a)
licznik
x2+x+1
Δ=1−4<0 zatem zawsze dodatni
ułamek ma być ujemny dla kazdego x∊R, to bedzie wtedy,
gdy −x2+mx−9 <0 dla kazdego x ⇔
Δ<0
oblicz Δ i rozwiąż podaną nierówność
1 kwi 22:27
pigor: ... a co do b)
licznik masz −x
2 − 1= −(x
2+1), czyli ujemny dla każdego x∊R , więc całe wyrażenie wymierne
(ułamek algebraiczny) będzie dodatni (>0) , wtedy i tylko wtedy, gdy mianownik
mx
2−2<0 ⇔
m=0 , bo wtedy −2<0
lub m<0 , bo wtedy parabola całkowicie
pod osią OX , a więc
gdy
m≤0 , czyli gdy
m∊(−∞;0> dana nierówność będzie prawdziwa dla ∀x∊R . ...
1 kwi 22:41