Dany jest trójkąt równoramienny o kącie przy podstawie 30 stopni i wysokości rów
Olcia: Dany jest trójkąt równoramienny o kącie przy podstawie 30 stopni i wysokości równej 5. W
trójkąt wpisano kwadrat w taki sposób, że jeden bok kwadratu jest zawarty w podstawie
trójkąta, a dwa wierzchołki kwadratu należą do ramion trójkąta. Wyznacz długośc boku kwadratu.
Wynik przedstaw w postaci ułamka o całkowitym mianowniku.
1 kwi 21:36
Aga1:

b=5
√3
a=2x−−−długość boku kwadratu
1 kwi 22:33
1 kwi 22:41
1 kwi 22:45
Jolanta: a mi wychodzi w liczniku 5(6−√3 mógłby ktos to wyliczyc ?
2 kwi 14:17
2 kwi 14:22
Aga1: 2
√3x=5
√3−x
x(2
√3+1)=5
√3//:(2
√3+1)
| | 5√3(2√3−1) | | 30−5√3 | | 5(6−√3 | |
x= |
| = |
| = |
| |
| | (2√3+1)(2√3−1) | | 4*3−1 | | 11 | |
a=2x=
2 kwi 14:27
Jolanta: 
dziekuje też tak mam
2 kwi 14:29
Jolanta: 
teraz widzę ,ze napisałam niejednoznacznie to a to nie a =bok tylko a u mnie .....
2 kwi 14:34
abrtosz: skąd masz te zadanie? arkusz z któreg roku/?
23 gru 20:53
abrtosz:
23 gru 20:53
beka:

ΔΔΔΔγβ
24 gru 14:07