Geometria Analityczna
Michał: Witam, mam problem z analityczną. Nie umiem nawet pierwszego zadania rozpocząć, drugie i
trzecie spróbowałem zrobić, ale są źle. Jest ich więcej, ale na razie tylko przepisałem.
Prosiłbym o jakieś nakierowanie, dzięki!
http://iv.pl/images/29211353184702771529.png
1 kwi 21:21
Baś: Pierwsze i drugie− podstawiasz pod wzór dwa punkty (jakieś współrzędne x)− doliczasz do tego
y−ka. Dwa punkty wyznaczają Ci prostą

, która jest Twoją poszukiwaną f. liniową
1 kwi 21:23
Michał: Jeśli chodzi o wzór to pewnie chodzi o ten: y=ax+b, lecz skąd mam wziąć te "dwa punkty"?
1 kwi 21:39
Baś: np. pierwsze
y=−3x
wybierzmy dla iksy np. x=0 i x=1
dla x=0 y=−3*0=0 czyli do wykresu należy punkt (0,0)
dla x=1 y=−3*1=−3 czyli także pkt (1,−3)
łączysz te dwa punkty ze sobą, one wyzanczą Ci prostą
1 kwi 21:58
1 kwi 22:01