Rozwiąż nierówność wielomianową
luźny: Mam takie coś:
|x|3 −5|x| +2 ≥ 0
|x| (x2 − 5) +2 ≥ 0
nie wiem co dalej, jedyne co moge jeszcze to ew |x| (x+ √5) (x− √5) ≥ −2
1 kwi 21:18
luźny: proszę o jakieś wskazóweczki ;>
1 kwi 21:25
Jack:
rozwiązuj tak jakby modułów nie było, wyznacz część nieujemną i symetrycznie przenieś ją na
zbiór x−ów ujemnych. Widać, że jednym z pierwiastków będzie x=2
1 kwi 21:29
krystek: A ja bym tak x<0 ⇒−x3+5x+2≥0⇒−x3+4x+x+2≥0
x(4−x2)+(2+x)≥0 i teraz dasz radę.
1 kwi 21:30
krystek: dla x≥0 mamy x3−5x+2≥0⇒ x3−4x−x+2≥0
1 kwi 21:32
Jack:
ale widać, że funkcja jest parzysta wiec nie ma po co dwa razy robić rachunków

Oczywiście,
jak kto woli.
1 kwi 21:34
Eta:
1/ dla x≥0 x
3−5x+2 ≥0 ⇒ (x−2)(x
2+2x−1) ≥0 Δ =... x=.... x=...
x=2 v x= −1+
√2 v x= −1−
√2
maluj "falę" i wybierz przedziały ( uwzględnij ,że x ≥0)
2/ dla x<0 −x
3+5x +2 ≥0 −−−−−−−−− podobnie
odp: suma przedziałów z 1/ 2/
powodzenia
1 kwi 21:35
pigor: ... np. tak :
|x|3−5|x|+2 ≥0 ⇔ |x|
3−8−5|x|+10 ≥0 ⇔ (|x|−2) (|x|
2+2|x|+4) −5(|x|−2) ≥0 ⇔
(|x|−2) (|x|
2+2|x|−1)≥0 ⇔ (|x|−2 ≥0 i |x|
2+2|x|−1≥0)
lub (|x|−2≤0 i |x|
2+2|x|−1≤0) ⇔
(|x|≥2 i |x|
2+2|x|+1≥2)
lub (|x|≤2 i |x|
2+2|x|+1≤2) ⇔ (|x|≥2 i (|x|+1)
2≥2)
lub
(|x|≤2 i (|x|+1)
2≤2) ⇔ (|x|≥2 i |x|+1≥
√2)
lub (|x|≤2 i |x|+1≤
√2) ⇔
(|x|≥2 i |x|≥
√2−1)
lub (|x|≤2 i |x|≤
√2−1) ⇔ |x|≥2
lub |x|≤
√2−1 ⇔
x≤−2
lub x≥2
lub −
√2+1≤x≤
√2−1 ⇔
x∊(−∞;−2>U<−√2+1;√2−1>U<2;+∞). ...
1 kwi 21:46
Eta:
Tak rozwiązać mogą tylko tacy jak
pigor
1 kwi 21:50
luźny: dziękuje Wam wszystkim serdecznie za pomoc ;> sam bym sobie z tym nie poradził...
pigor
rozwaliłeś system
1 kwi 21:58