matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
W ciągu geometrycznym a_2 = 5 i a_4 = u{5}{16}. Wyznacz a_1 i q.
Olcia:
W ciągu geometrycznym a
2
= 5 i a
4
=
5
16
. Wyznacz a
1
i q.
1 kwi 21:15
marikka:
a
2
= a
1
q a
4
= a
1
q
3
a
1
q = 5
5
a
1
q
3
=
16
do rozwiązania układ równań
1 kwi 21:29