O_o
deithven: Do matury z matematyki zostało 3153529 sekund czyli 36 dni, 11 godz. i 58 min.
Me gusta **
1 kwi 21:02
Baś: To jest psychiczne znęcanie się.

Ale od jutra się uczymy
1 kwi 21:03
deithven: Mnie tak pochlonela nauka matmy ze zapomnialem o polskim i nie powtórzyłem żadnej lektury o.O a
praca na ustny zaczęła i zakonczyla sie na wstępie
1 kwi 21:07
Baś: Oj tam. Ja jeszcze nic nie zrobiłam.
Miesiąc. Kilka tysięcy słówek, rozprawki, napisanie pracy, matma rozszerzona, wszystkie lektury
do powtórki. Liczę, że zdążę
1 kwi 21:11
deithven: jasne że zdażysz, zostało bardzo dużo sekund także lajt

btw. pojawily sie pierwsze oznaki
stresu poobgryzane paznokcie i bóle brzucha, jak ma tak byc dokonca to ja dziękuje.....
1 kwi 21:13
Baś: Też mam nerwicę.
U mnie przejawia się to tak: denerwuję się− to sobie poleżę. Cały dzień palcem nie ruszyłam.

Ale wiesz, ze od jutra trzeba?
1 kwi 21:15
asdf: nie bardzo rozumiem po co powtarzać lektury z polskiego, skoro na maturze jest tekst do
interpretacji

ja pisze to "takie niby opowiadanie", interpretacji troche i starczy

Do
ustnej − temat mam taki, że nie potrzebna mi żadna lektura z polskiego

więc jaki to sens?
1 kwi 21:16
ola: e tam nie przejmujcie się, na studiach co pół roku macie taką jakby maturkę

także chill!
1 kwi 21:16
Baś: Za odwołanie się do całości utworu jest kilka punkcików.

Poza tym, błędy rzeczowe i kardynalne łatwo zrobić nie wiedząc nic o całości
1 kwi 21:17
asdf: tylko na studiach, jeżeli idziesz na matematyke to nie masz już polskiego

uczysz się tego co
lubisz

lub chcesz robić
1 kwi 21:18
ola: chcesz iść na matematykę

?
1 kwi 21:18
asdf: na informatykę
1 kwi 21:19
ola: to dobrze
1 kwi 21:20
Baś: Co za czasy.... bądźmy szczerzy− nadmiar ludzi z wykształceniem wyższym, przy jednoczesnym
obniżeniu poziomu. To czego uczy się w klasach ścisłych na j. polskim to minimum. Czasem
szkoda. Moim zdaniem przed otrzymaniem mgr powinno się napisać dyktando ortograficzne. To
rozwiązałoby problem nadmiaru "wykształconych" ludzi
1 kwi 21:20
asdf: jak ja nie mogę się doczekać tej matury

Ciężko będzie jedynie z ang ustnego, przez 3 lata
byłem przygotowywany do starej, a tu nagle nowa − w ostatnim roku się dowiedziałem, tak samo
nauczyciele (4 letnie technikum informatyczne)....lipa troche
1 kwi 21:21
deithven: patrz Komorowski

ja chce isc na socjologie jak sie nie dostane na dzinne to ide na zaoczna
ale socjologia 4 ever !
1 kwi 21:22
1 kwi 21:24
Baś: A mnie się ostatnio matematyka spodobała... straszne mam pomysły, naprawdę.
Pierwotny plan to finanse i rachunkowość, ale zaczynam szukać alternatyw.

1 kwi 21:24
krystek: Baś i zrealizujesz

!
1 kwi 21:25
1 kwi 21:25
asdf: Baś, nie do końca, jeżeli dobrze ktoś potrafi programować itd, ma do tego talent i chęci +
ciężka praca to po co mu język polski? Przecież w wordzie masz auto słownik to wychwyci
wszystkie błędy

Dlatego dla mnie uczenie się na pamięć to głupota, do tego lizania dupy
nauczycielowi "a nie da rady piątkę?" to też bez sensu.. Co zmieni ocena? Nic, tylko gubi
rzeczywistość
1 kwi 21:26
Baś: Matematyka finansowa tak ładnie brzmi. <3
Wiecie, naprawdę przydałoby się pouczyć. Ja chyba na jutro mam zrobić kartę prezentacji.
Przydałoby się przypomnieć temat.
Krystek 
będę się starać
1 kwi 21:27
kacper: No ja to już się uczę od ponad tygodnia

Co do matmy to będę musiał walczyć o każdy punkt,
żeby zdać. Ale to nie pierwsza walka przez jaką przechodzę, więc luzik. Z polskiego pracę już
napisałem, i w większości umiem, więc to już wgl szaleństwo. A co do ang ustnego to tak jak
asdf jestem w technikum i też ta zmiana nagła więc lipa.
1 kwi 21:28
Kinga.: Ja studiuję matematykę finansową i nie polecam
1 kwi 21:30
Baś: asdf− idą Twoim tokiem rozumowania: po co mi: biologia, chemia, historia? − wszystko jest
w wikipedii, języki? − mam translatory i słowniki online, a matematyka? −przecież jest
wolfram.
Społeczeństwo się odmóżdża
1 kwi 21:31
asdf: najgorsze jest to, że jak trzeba się uczyć to nawet liczenie wyrazów w wordzie jest fajniejsze
1 kwi 21:31
deithven: Bardziej sie boje o polski niz o matme a co do ang to ustny nie jest specjalnie skomplikowany
warto ćwiczyć wypowiedzi codziennie i dużo słuchać programó nadawanych na BBC, CNN
1 kwi 21:33
Baś: Wiecie jaki ja mam problem?

Dość niecodzienny. Otóż− każdy normalny człowiek się denerwuje−
jedni się pocą, drudzy jąkają, a trzeci płaczą, a ja się... śmieję. Ja na ustnych wyśmieję
egzaminatorów przecież
1 kwi 21:34
asdf: Baś − NIE! Biologia, chemia, historia − ciekawi kogoś to, więc pogłębia wiedzę, ale podstawy
jakieś trzeba zdać. Języki − nie bardzo rozumiem sensu interpretacji wierszy itd, ale nauka
języka obcego itd − ważna, a nawet bardzo. Matematyka − wolfram nie nauczy logicznego
myślenia.
Jedynie dziwi mnie to, że jeżeli ludzie idą do klasy tech. inf mają 4 lata język polski po 4
godziny tygodniowo, a matematyke przez 4 lata po 2 godziny...Historie przez 4 lata a fizyke
przez 2 I KONIEC. Podst. przedsiębiorczości − rok, a na egzaminie na informatyka trzeba
mieć 50% z tego przedmiotu zaliczone.
Podsumowując: Każdy ma swoje zdanie. Lepiej być w 2−3 tematach dobrym niż w 10−ciu przeciętnym
1 kwi 21:35
kacper: Haha Baś pozdrawiam! Mam tak zawsze. Gdy nauczyciel mnei pyta to zaczynam się śmiać gdy czegoś
nie wiem zamiast denerwować.
1 kwi 21:35
deithven: Lepiej być z jednego przedmiotu wysmienitym niż z wszystkich przeciętnym− moje zdanie
1 kwi 21:37
asdf: Baś, ja też się śmieje

pamiętam swój egzamin na prawko

wsiadłem do samochodu to nie
mogłem wytrzymać ze śmiechu, albo zbyt duża powaga, albo przez to, że się śmieje
1 kwi 21:37
Baś: Nie polemizuję z tym. Mówię tylko, że właśnie− pewne podstawy trzeba znać. Co do wierszy...
bądźmy szczerzy− w większości faktycznie mija się to z celem. Zresztą 75% maturzystów i tak
odwołuje się do prozy. Ale tych wierszy wcale nie jest tak wiele w programie szkoły
ponadgimnazjalnej, no i chodzi w dużym stopniu o to, żeby załapać cały kontekst
historyczno−literacki, a nie być jakimś nie wiem... krytykiem literackim

Przykładowo: można znać autora wiersza, kiedy żył i wiemy o czym pisze, całkowicie bez tekstu.
Kinga− nie pocieszyłaś mnie
1 kwi 21:40
Kinga.: Mówię całkiem szczerze, ale zależy kto co lubi. Zachwycona nie jestem. Przemyśl to dobrze,
przejrzyj program studiów. Na jaką uczelnię chciałabyś się dostać?
1 kwi 21:42
Baś: Uniwersytet Ekonomiczny− FiR, a na drugim miejscu AGH ta matematyka (ale to pomysł z tego
tygodnia, więc póki co żyje własnym życiem), a na trzecim chyba UE w Katowicach, tam jest
chyba bankowość międzynarodowa
1 kwi 21:43
deithven: bankowość miedzynarodowa brzmi najciekawiej imo
1 kwi 21:44
Baś: *Ekonomiczny w Krakowie na początku
1 kwi 21:45
Kinga.: powiem Ci, że ok. 10% osób studiujących ze mną mówi, że dobrze wybrali
Reszta żałuje
1 kwi 21:45
Baś: deithven− ale to są Katowice.

Poza tym... bankowość to ogólnie tak średnio.
Kinga− rozumiem. Przekonałaś mnie.

1 kwi 21:49
asdf: Kinga bez urazy, to nie jest "kompromitacja"
@Baś, dlaczego sugerujesz się jedną osobą? Jeżeli ktoś by mi powiedział "nie idz na informatyke
bo tam trzeba programować i to głupie idz lepiej na socjologie" to co? Powiedziałbym "fajnie,
ale każdy jest inny"

Idź na to, co Cię interesuje, a nie tam co kto radzi

Takie jest
moje zdanie
1 kwi 21:51
Godzio:
Jak Cię matma interesuje, to idź na teoretyczną Godzio radzi
1 kwi 21:53
Kinga.: Powiem Ci tak − uczysz się mnóstwo rzeczy, których nigdy nie wykorzystasz do niczego, które
mało przekładają się na rzeczywistość. Po prostu matma, matma i jeszcze raz matma. Pomijając,
że są to rzeczy często ciężkie do zrozumienia i nawet wujek Google o nich nie słyszał to są to
także zagadnienia zupełnie abstrakcyjne i w pewnym momencie zaczynasz się męczyć i robisz
wszystko żeby tylko zaliczyć. No a mam nadzieję, że nie o to chodzi, bo to nie daje żadnej
satysfakcji. Lepiej wybrać inne, bardziej życiowe, studia. Oczywiście przemyśl wszystkie za i
przeciw, bo przecież może właśnie byłabyś wśród tych 10% którym te studia się podobają.
Pozdro
1 kwi 21:54
Baś: Czy to nie wszystko jedno z jakiego powodu będę siedzieć na zasiłku dla bezrobotnych? No.
@asdf− jeśli chodzi o informatykę, to nadal bardzo przyszłościowe i chyba warto, szczególnie,
jeśli to jest coś, co się kocha. A @Kinga nie przekonałaby mnie, gdybym się nie wahała. Słowa
"matematyka stosowana", zwyczajnie mnie przerażają
1 kwi 21:54
asdf: 
Ja się wyłączam z dyskusji, spadam zrobić jakiś zestaw ustny z angielskiego

jezeli ktoś
chce 25 zestawów (pełnych) na maturę to napiszcie

Za 20 minut wrócę i ew. wyślę.
1 kwi 21:58
Baś: To ja chcę
1 kwi 21:59
1 kwi 22:01
Saizou : ja się za rok będę przygotowywał do ustnej matury z angielskiego, na całe szczęście mam
sąsiadkę po anglistyce więc będzie trzeba ją trochę podręczyć

a tak
Witam Wszystkich
1 kwi 22:03
Baś: Cześć
Błażej
Dzięki
asdf, zajrzę

Może uda mi się coś zrobić z tego. Swoją drogą, ostatnio poznałam
(ponoć) świetną metodę nauki właśnie na maturę ustną z ang
1 kwi 22:04
Saizou : jaką? ja ostatni miałem przyjemność spotkania z native speaker'em. Bardzo ciekawe spotkanie
1 kwi 22:06
asdf: jaką? (już 10 minut temu miałem iść się uczyć − zawsze jest coś lepszego niż nauka

)
1 kwi 22:07
1 kwi 22:08
Baś: No więc...
bierzesz sobie karteczki małe, wypisujesz np. 10 wyrazów, które Ci przyjdą na myśl: samochód,
kwiatek, komputer, hobby, książka, jedzenie.
Losujesz, po czym włączasz stopek i Twoim zadaniem jest
trzy minuty mówić na temat.
Masakryczne to jest
1 kwi 22:09
Baś: *stoper
Saizou : słyszałem że fiszki to bardzo dobra metoda na słówka, ale nie dla mnie

jak kiedyś zrobiłem to
je wszystkie wyrzuciłem bo mnie denerwowało odwracanie kartek
Baś: Tu nie chodzi o naukę słowek, a naukę mówienia.
1 kwi 22:10
Saizou : spotkanie z native speaker'am są bardzo pomocne w poszerzeniu swojej znajomości j.
angielskiego, również wymiany
1 kwi 22:11
Baś: Błażej, tak nie mówi NIKT miesiąc przed maturą.
1 kwi 22:14
Saizou : czemu nie, jedź na wymianę
1 kwi 22:16
Baś: Bo muszę jeszcze ukończyć trzecią klasę? Oceny, taki mały szczególik...
1 kwi 22:17
Saizou : w ogóle edukacja jest przereklamowana

ja na dziś ma dosyć 20 zadań z fizyki z dynamiki to nie
na moją głowę
1 kwi 22:18
Baś: Dynamika to jeszcze najlepszy dział w LO.
Najtrudniejszymi są: bryła sztywna, elektromagnetyzm
1 kwi 22:21
Saizou : ja wolę kinematykę

i powodzenia na maturze

zdasz maturę tak jak Solejukowa z Rancza
1 kwi 22:23
Saizou : ja się zwijam, trzeba się wyspać przed jutrzejszym sprawdzianem z fizyki

niestety
1 kwi 22:32
Baś: 
Dobranoc i dzięki

Ja też zaraz... coś zrobić
1 kwi 22:32
deithven: skoro wszyscy podaja jakies metody nauki angielskiego to moja propozycje to :
−czat w jezyku angielskim
−stronka
http://www.bbc.co.uk/news/ (głownie artykuły)
−i duzo, duzo sluchania np CNN,BBC
1 kwi 22:44
rook: nom calkiem ciekawe propozycje, napewno skorzystam
2 kwi 23:08