Wykaż, że istnieje kąt ostry α taki, że sin α = u{3}{5} i tg α = u{4}{3}.
Olcia: Wykaż, że istnieje kąt ostry α taki, że sin α = 35 i tg α = 43.
1 kwi 20:58
Artur z miasta Neptuna:
| | sin | |
tg = |
| ... wyliczasz cosα
|
| | cos | |
sprawdzasz czy cos
2α + sin
2α = 1 ... jeżeli tak to wykazałaś, jeżeli nie ... to wykazałaś że
nie istnieje
1 kwi 21:02
ola: cosα=
√1−sin2α =
√1−9/25 = 4/5
| | sinα | | 3 | | 5 | | 3 | |
tgα = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | cosα | | 5 | | 4 | | 4 | |
1 kwi 21:04
Skipper:

... więc nie istnieje ... chyba że tgα=3/4 lub ctgα=4/3
1 kwi 21:06
Olcia: dziekuje bardzo
1 kwi 21:11