Wykaż, że ciąg o wyrazie ogólnym a_n = -7n - 1 jest arytmetyczny
Olcia: Wykaż, że ciąg o wyrazie ogólnym an = −7n − 1 jest arytmetyczny
1 kwi 20:52
Artur z miasta Neptuna:
ciąg arytmetyczny będzie wtedy, gdy:
an+1 − an = constans ... czyli jakaś konkretna wartość (w wyniku nie ma 'n')
1 kwi 20:52
Olcia: dziekuje bardzo
1 kwi 20:57
Gustlik: Powinno wyjść r=−7, bo ciąg arytmetyczny to funkcja liniowa o dziedzinie D=N+, a różnica jest
równa współczynnikowi kierunkowemu prostej, czyli r=a.
2 kwi 00:31