ciągi
śmieszek: Zbadaj czy ciąg o wyrazie ogólnym an = 3*2n+3 jest ciągiem geometrycznym.
1 kwi 20:49
ola: an+1 = 3 * 2n+4
q= an+1 an = 3 * 2n+43 * 2n+3 = 2n+42n+3 = 2n+4−(n+3) = 21
= 2
zatem jest to ciag geom. o ilorazie 2
1 kwi 20:57
1 kwi 20:57
ola: kurcze jakos zle sie napisało.
dzielisz a
n+1 przez a
n i jeśli wychodzi jakaś liczba to to jest q
1 kwi 20:58
krystek: olu pisz duże "U" nie małe"u" przy ułamkach
1 kwi 20:58
Skipper:
| an+1 | | 3*2n+4 | |
| = |
| =2
|
| an | | 3*2n+3 | |
geometryczny ... q=2
1 kwi 20:59
śmieszek: dzięki wielkie
1 kwi 21:00
ola: okej, dziękuję
| | an+1 | | 3*2n+4 | | 2n+4 | |
zatem q = |
| = |
| = |
| = 2n+4−(n+3) = 21 |
| | an | | 3*2n+3 | | 2n+3 | |
= 2
1 kwi 21:01