Zbadać monotoniczność i ekstrema funkcj
Zbadać monotoniczność i ekstre: Zbadać monotoniczność i ekstrema funkcji danych równościami
1. 2x3−x2, x≤0
2. cosy, y∊[π,2π]
3. 3+2x+6 , z∊R
1 kwi 20:46
Artur z miasta Neptuna:
no Cie chyba pogrzało ... monotonicznośc i ekstrema to zabawa na przynajmniej 40min (jeden
przykład)
rusz zadek i sam/−a to zrób.
1 kwi 20:47
Zbadać monotoniczność i ekstre: Nie chcesz pomóc to się nie odzywaj.
1 kwi 20:48
Artur z miasta Neptuna:
dziecie drogie ... a raczej studenciku na 1 roku ... to jest forum DLA LICEALISTÓW

to raz
a dwa −−− to forum nie powstało, aby lenie mogli wklepać zadanka i czekać na rozwiązania ...
tylko aby można było się poradzić w zadaniach, w których się 'utknęło'

umiesz liczyć granice?
umiesz liczyć pochodną?
umiesz szkicować wykres wielomianu ?
jeżeli tak −−− to zrobisz sam/−a
jeżeli nie −−− to siadaj i się ucz bo bez tego daleko nie zajedziesz na tych studiach
1 kwi 20:51
1 kwi 20:51
Zbadać monotoniczność i ekstre: Przepraszam bardzo, ale czy gdzieś zostało napisane, że ktoś ma za mnie te zadania zrobić? Nie,
więc nie rozumiem po co od razu te pretensje i krzyki. Nie wiem od czego zacząć i tyle.
Dziękuję za taką pomoc −.−
1 kwi 20:57
Artur z miasta Neptuna:
no to możesz napisać:
nie wiem od czego zacząć ... a nie dajesz trzy przykłady i co

i człowiek ma się domyślić, że
nie wiesz że na początku wyznacza się dziedzinę

gdybyś chciał/−a wiedzieć co powinno się
robić, to byś podał/−a 1 przykład i napisał/−a 'nie wiem co się pokolei robi, czy ktoś mógłby
mi podac w punktach jak to się robi'. Ale tego nie było ... wniosek ... ktoś tu chciał pójść
na łatwiznę.
1 kwi 21:01
Zbadać monotoniczność i ekstre: Nie będę tego komentować, szkoda mego czasu.
W takim razie, czy mógłby mi ktoś powiedzieć w punktach co należy robić?
1 kwi 21:14
Ikar:
Pierwsza pochodna:
f'(x) = 6x
2 − 2x
Przyrównujesz ją do zera
| | 2 | |
f'(x) = 0 ⇔ 6x2 − 2x = 0 ⇔ x(6x − 2) = 0 ⇒ x = 0 ∨ x = |
| , drugie odpada ze względu na |
| | 6 | |
dziedzinę x ≤ 0
Mamy x = 0, ale z prawej strony punktu funkcja nie jest zdefiniowana (x ≤ 0), tak więc nie
istnieje otoczenie dla tego punktu i funkcja nie ma ekstremum.
1 kwi 21:15
Zbadać monotoniczność i ekstre: na zajęciach zrobiliśmy przykład numer 3.
weźmy x1<x2 x1,x2∊R
p(x2)−p(x1)=(3+2−x2+6)−(3+2−x1+6)=2−x2+6−2−x1+6=
2−x2 * 26 − 2−x1 * 26=64(2−x2−2−x1)=64(12)x2−(12)x1<0=
64(exp1/2(x2)−exp1/2(x1)<0
1 kwi 21:22
Zbadać monotoniczność i ekstre: jakiś inny sposób na zrobienie tego zadania? nie było pochodnych na zajęciach
1 kwi 21:23
Artur z miasta Neptuna:
no i widzisz −−− pojawiła się nowa informacja o której nie raczyłeś/−aś nas poinformować: "nie
było pochodnych na zajęciach"

Takie zadania to sztandarowe zadania z użyciem pochodnych, skoro ich nie miałeś/−aś to musisz
robić tak jak robiłeś/−aś na zajęciach, czyli:
zbadać dla jakiego przedziału x: x
1<x
2 ⇒ f(x
1)<f(x
2) .... czyli jest to funkcja rosnąca
i tak samo wyznaczyć przedział 'x' dla którego funkcja jest malejąca oraz stała
wtedy wystarczy sprawdzić, kiedy funkcja jest rosnąca a następnie malejąca (bądź na odwrót) i w
tym momencie masz ekstremum w danym punkcie....lub:
wyznaczyć 'x
1' taki, że:
∃
ε>0 ∀
x2 |x
1 − x
2| < ε ⇒ f(x
1) − f(x
2) > 0 −−− masz maksimum
wyznaczyć 'x
1' taki, że:
∃
ε>0 ∀
x2 |x
1 − x
2| < ε ⇒ f(x
1) − f(x
2) < 0 −−− masz minimum
2 kwi 12:40