rzymskie liczby
Marek: LXXI − który to rok

?
1 kwi 20:42
krystek: L to 50, X to 10, I to 1
1 kwi 20:43
Marek: czyli ?
1 kwi 20:48
Marek: bo z tego wychoidzi ze 5021
1 kwi 20:48
pomagacz:
no nie tak bardzo
matematyka rzymska dziwna jest ale do opanowania
I 1
II 2
III 3
IV 4
V 5
VI 6
VII 7
VIII 8
IX 9
X 10
XI 11
XII 12
XIII 13
XIV 14
...
teraz widzisz, że
liczba mniejsza przed większą pomniejsza tą większą o samą siebie,
liczby mniejsze za większą do trzech powiększają większą liczbę o tyle ile jest mniejszych
czyli
XL = 40
bo jest mniejsza X = 10 przed większą L = 50
LX = 60, LXX = 70, LXXX = 80
bo jest mniejsza za większą
po 80 jest XC
X = 10
C = 100
ta sama zasada
M = 1000
D = 500
MCCC = 1300
CM = 900
CMXIV = 914
CMXXXIII = 933
itp itd
1 kwi 20:58
pomagacz:
poprawka do:
liczba mniejsza przed większą pomniejsza tą większą o samą siebie
na
liczba mniejsza przed większą pomniejsza tą większą o mniejszą
1 kwi 20:59
krystek: LXXi= 50+20+1=71
LX=50+10=60
XL=50−10=40 itd
1 kwi 21:01
pomagacz:
nie ma trzech mniejszych przed większą, jedynie jedna mniejsza przed większą
CCCM = błąd
bo ani 1000 − 300 = 700
bo 700 = DCC
1 kwi 21:02
Marek: nic mi to niestety nie pomoglo

ehhh to jest potrzebne mi do bibliografii, napisane jest ,
że ks. została wydana w roku LXXI ...
1 kwi 21:10
MQ: 71
2 kwi 10:01
12 paź 18:46