stereometria + optymalizacja
psik: Pomoże ktoś z zadaniem?
Rozważmy rodzinę ostrosłupów prawidłowych czworokątnych o krawędzi bocznej a. Wyznacz ten
ostrosłup z podanej rodziny który ma największe pole pow. całkowitej i wyznacz to pole.
Mój tok rozumowania jest taki: Skoro prawidłowy to w podstawie jest kwadrat albo romb przy czym
romb raczej byłby tu niemożliwy, nie mielibyśmy jak obliczyć wysokości, nie mamy kątów.
Podstawa musi być figurą foremną czyli skłaniam się ku kwadratowi. Wiem że muszę obliczyć H i
wyrazić wszystko przez a. Odpowiedź powinna wynosić : P = 2a2(√2+1). Liczę na pomoc,
dziękuję
1 kwi 20:41
Mila: Przeczytaj definicję ostrosłupa prawidłowego!
W podstawie może być tylko i wyłącznie kwadrat (w tym zadaniu).
Licz.
1 kwi 20:48
krystek:

Prawidłowy w podstawie ma wielokat foremny (kąty i boki równe) czyli ....
wyznacz P
p w zależności od a (jest to zadanie na ekstremum)
1 kwi 20:53
Mila: Cześć, Krystek,ładny rysunek. Ja udał się serniczek?
1 kwi 20:57
psik: To co narysowałeś rozumiem, rozumiem też czemu kwadrat, ale jak mam przedstawić Pole podstawy
od a? Z wysokością wtedy bym sobie poradził. Napisze ktoś?
1 kwi 21:00
psik: Mógłbym za pomocą tw. cosinusów ale musiałbym wprowadzić sobie pewien kąt α, w odpowiedzi nie
ma kątów.
1 kwi 21:06
psik: 
1 kwi 21:12
psik: Może to ktoś wyliczyć?
1 kwi 21:19
krystek: Witaj MilaSerniczek , troche się przypalił, wiadomo dlaczego, ale wnuk i tak twierdzi ,że
najlepszy na świecie .
1 kwi 21:21
krystek: Wyraź b przy pomocy a i podstaw .Zapisz sprawdzę.
1 kwi 21:22
Mila: To dobry pomysł z kątem.
α− kąt miedzy krawędziami bocznymi, przy wierzchołku.
1 kwi 21:24
Mila: | | 1 | |
Pb=4* |
| *a2sinα i α<?180 |
| | 2 | |
P
b=2a
2sinα
b
2= 2a
2−2a
2cosα
Oblicz P
c(α)
funkcja osia największą wartość dla α=135
1 kwi 21:55
psik: jednak sobie nie radzę. Pc to b2 + 3 Pściany czyli gdybym wprowadził α to Pściany = 1/2* a2 *
sinα. Tak czy siak muszę przedstawić b za pomocą a.
1 kwi 21:57
psik: jednak sobie nie radzę. Pc to b2 + 3 Pściany czyli gdybym wprowadził α to Pściany = 1/2* a2 *
sinα. Tak czy siak muszę przedstawić b za pomocą a.
1 kwi 21:57
Mila: Pc to podstawa , czyli b2 (policzyłam), oraz 4 ściany! boczne , (też policzyłam).
Zapisz tę sumę i przyjrzyj się jej.
1 kwi 22:01
psik: Mila wszystko dobrze tylko czy Pc nie będzie równe wtedy Pb + b2 czyli 2a2sinα +2a2 −
2a2cosα i dla α = 135 Pc = 2a2cos45 + 2a2 + 2a2sin45 i sin45 = cos 45 = √2/2 wtedy Pc =
2a2√2 + 2a2 = 2a2(√2 +1). Och ależ to dobry wynik! A czemu α=135?
1 kwi 22:08
Mila: Pc=2a2(1−cosα+sinα)
wyrażenie ma największą wartość gdy f(x) =(1−cosα+sinα) osiąga największą wartość
dla α=135.
Odczytałam z wykresu.Można ten wzór przekształcić i znaleźć największą wartość.
spróbuj przekształcić.
1 kwi 22:14
Mila: Pc dobrze policzyłeś.
Wyszedł mi wzór f(x)= √2sin(α−π/4)+1
sin(α−π/4)=1 wtedy wyrażenie ma największą wartość, stąd α=1350
1 kwi 22:19