matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dziedzina funkcji
Dziedzina funkcji:
Wyznaczyć dziedziny funkcji
3
x
a) a(x)=
ln(x
2
−4)
b) b(x)=
√
x
3
−2x
2
−3x
c) c(x)=arc sin(8x
3
)
1 kwi 20:32
Artur z miasta Neptuna:
a) ln (x
2
−4) ≠ 0 x
2
− 4 > 0 b) x
3
− 2x
2
− 3x ≥0 c) −1≤8x
3
≤1 rozwiąż i masz
1 kwi 20:34