Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu y = 2x + 4 przechodz
Olcia: Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu y = 2x + 4 przechodzącej przez
punkt A = (4,−6)
Proszę o rozwiązanie
1 kwi 20:29
1 kwi 20:31
Artur z miasta Neptuna:
pfff rozwiązanie
wskazówka
funkcja y=ax+b jest prostopadła do y=2x+4 gdy a*2 = −1 .... wyliczasz 'a'
mając już współczynnik 'a' ... możesz wyliczyć współczynnik 'b' podstawiając wartości punktu A
do równania prostej
koniec zadania
1 kwi 20:31
Olcia: dziekuje bardzo
1 kwi 20:36
Baś: Artur coś nerwowy ostatnio

Warto przypomnieć sobie warunki na równoległość i prostopadłość prostych. Cały czas się
przewijają
1 kwi 20:38