matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Kombinatoryka
Carola:
w pewnej loterii szkolnej przygotowano 20 losów w tym 4 wygrywające. Oblicz prawdopodobieństwo że zakupione 2 losy będą: a)co najmniej 1 wygrywający b) co najwyżej 1 wygrywający. Pomocy
1 kwi 20:23
krystek:
20
2
Ω=
4
1
16
1
4
2
16
2
A=
+
lub przeciwnym , żaden nie wygrywa a'=
b spróbuj samodzielnie.
1 kwi 20:29