f.liniowa
wajo: Dana jest funkcja liniowa f o wzorze f(x)=(2a−1)x+3
dla jakich a funkcja jest malejaca
wyznacz a tak, aby wykres byl prostopadly do wykresu funkcji
1 kwi 20:18
krystek: malejąca gdy współczynnik kierunkowy jest ujemny , czyli 2a−1<0 i licz
A do której prostej ma być prostopadła.
1 kwi 20:20
Artur z miasta Neptuna:
malejąca ... gdy współczynnik przy 'x' jest ujemny ... czyli (2a−1) < 0



byl prostopadly do wykresu funkcji ... jakiej funkcji

f i g są prostopadłe ... gdy iloczyn współczynników przy 'x' wynosi −1, np.:
f = 2x+1
więc, f⊥g
1 kwi 20:21
wajo: przepraszam zjadłem "f".
wyznacz a tak, aby wykres "f" byl prostopadly do wykresu funkcji
1 kwi 20:26
wajo: funkcji liniowej g o wzorze g(x)=2/3x−1
1 kwi 20:28
Artur z miasta Neptuna:
no to robisz to tak jak napisałem ... i już masz wszystko
1 kwi 20:30
krystek: Przeczytaj uważnie post Artura
1 kwi 20:30