bardzo prosze o rozwiazanie
janick: 1. oblicz sume wszystkich trzycyfrowych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 7 dają
resztę 5.
2. wiedząc że a3+a5=24, a3a5=135 oblicz pierwszy wyraz i r
3. trzeci wyraz ciągu aryt. równa sie 10 a ósmy 30. jaka liczba jest dziesiątym wyrazem tego
ciągu? oblicz sume dziesięciu poczatkowych wyrazow tego cięgu.
1 kwi 20:15
krystek: trzy cyfrowe to od 100 do 999 i teraz a1=103 an=999 r=7 i teraz oblicz n .
Następnie Sn=...
1 kwi 20:25
Artur z miasta Neptuna:
najmniejsza liczba trzycyfrowa, która dzielona przez 7 da Ci resztę 5 to: 103
więc:
a
1 = 103
r = 7
a
n = 103 + (n−1)r .... wylicz 'n'
a
n ≤ 999
S
n = ....
a
3 + a
5 = a
1 + 2r + a
1 + 4r = 2a
1+6r = 24
a
3*a
5 = (a
1+2r)(a
1+4r) = a
12 + 6ra
1 + 8r
2 = 135
układ równań

trochę zabawy ale da się zrobić
1 kwi 20:26