Ciągi
mm: Wyraz ogólny ciągu (An) ma postać An = 1/n(n+1) gdzie n >równe 1 Wobec tego:
A(n +1) + An =
1 kwi 20:10
asdf:
| | 1 | |
an + 1 = |
| |
| | (n + 1) [ (n + 1) + 1 ] | |
| | 1 | |
an + 1 = |
| |
| | (n + 1)(n + 2) | |
a
n + 1 = (n
2 + 3n + 2)
−1
zgadza sie z odp?
1 kwi 20:14
asdf: i jak chcesz to dodaj sobie je, wystarczy
1 kwi 20:14
asdf: zauważ, że n ≥ 1 jeszcze
1 kwi 20:14
mm: no właśnie nie bardzo. W odpowiedzi jest w postaci ułamka. n(n+1) ale na górze mam −2 lub 2
1 kwi 20:16
mm: Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego w odpowiedzi na górze ma być 2 lub −2
1 kwi 20:34
asdf: bo to co ja dałem nie jest koniec zadania
| 1 | | 1 | | n(n + 1) + (n + 1)(n + 2) | |
| + |
| = |
| = |
| (n+ 1)(n + 2) | | n(n + 1) | | n(n + 1)(n + 1)( n + 2) | |
| n2 + n + n2 + 3n + 2 | | 2n2 + 4n + 2 | |
| = |
| |
| n(n + 1)(n + 1)( n + 2) | | n(n + 1)(n + 1)( n + 2) | |
=
........
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2n
2 + 4n + 2
Δ = 16 − 16 = 0
2n
2 + 4n + 2 = 2(n + 1)
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
......
| | 2(n + 1)2 | |
|
| = |
| | [nc[(n + 1)(n + 1)]]( n + 2) | |
| 2(n + 1)(n + 1) | |
| = czerwone się skraca i zostaje: |
| n(n + 1)(n + 1)(n + 2) | |
teraz pasuje z odp?
1 kwi 20:45
mm: Tak, omg ale zadanie ... za 1 pkt
1 kwi 20:48
asdf: to da się też troche szybciej

chyba na zadania.info za 1 pkt

podobne robiłem
1 kwi 20:51